top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHanne Johnsrud

Osteoartritt og forkalkninger

Osteoartritt er det vi ofte kaller forkalkninger i ledd og er en av de vanligste lidelsene vi ser hos eldre hunder. Forkalkninger, eller osteoartritt, gjør at flatene i et ledd beveger seg mindre smidig mot hverandre. Produksjonen av leddvæske reduseres og de normale strukturene i selve leddet forandres. Dette er smertefullt for hunden. Som følge av smertene prøver hunden å tilpasse seg ved å redusere vektbelastningen på det vonde beinet, og dermed legge mer vekt på ett eller flere av de andre beina. Når muskulatur og skjelett blir feilbelastet over lengre tid kan vi ofte finne sekundære problemer relatert til dette. Dette kan være smerter og redusert funksjon i andre ledd eller i rygg og bekken, forkalkninger i andre ledd, muskelspenninger og -smerter eller nye skader som oppstår som følge av feil- og overbelastning.


Etter en tid står vi ovenfor en ond sirkel som følge av smerter og feilbelastning og det blir vanskelig å få ned smertenivået i kroppen.Mange hundeeiere ser at hunden deres beveger seg saktere, nøler når den skal hoppe inn eller ut av bilen, trekker seg unna i situasjoner den vanligvis er bekvem med, eller er stiv og støl etter hvile eller lengre turer. En hund med kroniske smerter prøver å tilpasse seg hverdagens aktiviteter, og det er sjelden vi kan se at hunden gir tydelige tegn til at den har det vondt. For å tolke smertesignalene er det derfor viktig at vi vurderer hvordan hunden reagerer i gitte situasjoner, og om den har endret adferd den siste tiden. Det er viktig å være klar over at hunden kan gå med kroniske smerter selv om eieren ikke nødvendigvis fanger opp at hunden gir tegn til smerter. Nå går vi inn i en kaldere årstid og da vil erfaringsmessig mange hunder oppleve en økning i leddsmerter.


Det kan ikke poengteres tydelig nok at selv om det er relativt vanlig for hunder å vise stivhet og smerter i ledd så er det ikke normalt, eller noe hunden bare skal måtte leve med resten av livet sitt.


Det er mye vi kan gjøre for å hjelpe disse hundene. En god start er å kartlegge på en smerteskala hvor stort omfanget av smertene til hunden din er. Dette kan veterinæren din hjelpe deg med. Det finnes mange gode måter og verktøy til å objektivt vurdere smertenivå på i dag, og de fleste dyreklinikker vil ha kjennskap til dette.


Videre er det viktig å ta en gjennomgang på faktorer som du som eier selv kan gjøre noe med. Dette er faktorer som ikke fører med seg store utgifter, og som er mulig å gjennomføre for de aller fleste:

Vekt: overvekt er en ekstra fysisk belastning på ledd og skjelett. I tillegg inneholder kroppens fettvev såkalte proinflammatoriske mediatorer, som vil ha en negativ effekt på et allerede inflammert ledd. Det kan være vanskelig å slanke en hund, men samtidig er dette en av de mest effektive måtene å forbedre dårlig leddhelse og leddsmerter.

Omgivelser i hjemmet: hvordan ser det ut i huset og rommene hunden oppholder seg i? I de fleste hus er det parkett på gulvene, dette kan være glatt og vanskelig for hunden å gå på. Det går an å legge ut matter eller tepper i området hunden oppholder seg mye. Må hunden gå mye i trapper i løpet av en dag eller kan det begrenses? Når hunden blir usikker i trappa ender det ofte med at den øker farta og mister kontrollen. Hvordan kommer hunden seg inn og ut av bilen? For hunder med problemer med bakparten er det tungt å ta sats for å hoppe inn i bilen. Hunder med forpartsproblemer tåler dårlig harde støt når de lander på vei ut av bilden. Kan du løfte hunden din ut og inn av bilen? Det finnes ramper spesiallaget for biler. De fleste hunder kan fint vennes til å bruke disse.

Aktivitetsnivå: turer og aktivitet må justeres til et nivå som hunden trives med og fungerer godt med. Generelt så har hunder med osteoartritt ofte mer glede og bedre effekt av flere kortere turer daglig enn èn lengre tur. Hunder med leddsmerter bør absolutt være i aktivitet og bevegelse, på et nivå som passer dem. Det kan bety at hunden din ikke kan være med på lange turer i ulendt terreng lengre, men den kan ha stor glede av turer i skogen, på turstier eller på stranda. Her må man ofte prøve seg litt fram for å finne fram til rutiner som passer for den enkelte hund og eier.


Dersom du som eier har mulighet kan det også være lurt å vurdere tiltak som:

Kosttilskudd og/eller leddfôr; dette kan også være effektive tiltak for å bedre leddhelse og redusere inflammasjonstilstanden i leddene.

Dekken for kalde og sure dager, hundesenger av god kvalitet som memory foam er også gode supplement for å minimere smerter i ledd.

Sammen med din veterinær bør det også vurderes om hunden har behov for å få antiinflammatoriske medisiner over kortere eller lengre perioder.

Rehabilitering og fysioterapi er en viktig del av behandlingen av hunder med osteoartritt. Hos en del hunder blir behovet for medisiner kraftig redusert ved jevnlig fysikalisk behandling. Målet vil være økt bevegelsesradius i ledd med redusert funksjon, og minimering av over- og feilbelastning på andre ledd og muskulatur. Det varme vannet i vanntredemølla virker lindrende på leddsmerter.CAM -Canine Arthritis Management

Har du hørt om nettsiden Canine Arthritis Management? Dette er en nettside og bedrift som jobber for opplysning om artritt hos kjæledyrene våre. Denne siden inneholder mye god informasjon om temaene jeg har vært innom i denne artikkelen, og har også mye mer stoff utover dette. Her kan du finne informasjon om hva artritt er og hva du som eier kan gjøre for å begrense omfanget og tilrettelegge for hunden din. Du kan finne artikler om temaet og intervjuer med veterinærer, dyrepleiere og andre som jobber med denne pasientgruppen. Du finner CAM på Facebook og Instagram også. Siden er UK-basert og all info er dermed på engelsk. Ta en titt, det ligger masse god informasjon her!1 828 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page