Hunden min har fått skiveprolaps - hva nå?
- Hanne Johnsrud
- 30. aug. 2024
- 3 min lesing
Oppdatert: 22. okt. 2024

Hva er skiveprolaps? Skiveprolaps (IVDD) skjer når en av de myke skivene mellom ryggvirvlene degenereres, sprekker eller forskyves, noe som kan føre til kompresjon av ryggmargen. Dette kan forårsake smerte, svakhet eller delvis til full lammelse, avhengig av skadens omfang og alvorlighetsgrad.
Alle hunder kan få skiveprolaps, men raser som dachshund, beagle og cocker spaniel kan være spesielt utsatt for visse typer prolaps.
Symptomer
Symptomene på IVDD kan variere avhengig av hvor alvorlig tilstanden er, og hvilken del av ryggsøylen som er påvirket. De vanligste symptomene er:
Smerte: Hunden viser tegn på smerte, som å klynke, pipe eller ha vanskeligheter med å bevege seg. Den kan også være sensitiv for berøring, spesielt langs ryggen. Mange hunder vil være mindre sosiale og trekke seg unna eieren.
Nedsatt bevegelighet: Hunden kan virke stiv eller motvillig til å gå, hoppe eller gå trapper. Du kan merke at den går med stiv rygg, krummer ryggen eller forsøker å beskytte det smertefulle området.
Halthet: Noen ganger kan en hund med prolapssymptomer begynne å halte på et eller flere ben, avhengig av hvor i ryggen skaden er lokalisert.
Svakhet: Hunden kan virke svak eller ha vanskeligheter med å støtte vekten på bakbena. Dette kan utvikle seg til mer alvorlige motoriske problemer, inkludert problemer med å reise seg eller gå.
Lammelser: I mer alvorlige tilfeller kan hunden miste evnen til å bevege seg, og dermed vise delvis eller full lammelse. Dette er ofte ledsaget av tap av kontroll over urinering og avføring.
Koordinasjonsproblemer: Hunden kan virke klønete, ustødig, miste balansen eller dra bakbena etter seg. Dette kan være et tegn på at nervevev i ryggmargen er påvirket.
Redusert appetitt og sløvhet: På grunn av smertene og ubehaget kan hunden vise nedsatt appetitt og virke deprimert, eller være mindre interessert i aktiviteter den vanligvis liker
Hvordan stilles diagnosen?
Veterinæren vil gjøre en klinisk undersøkelse av hunden, og utføre en nevrologisk undersøkelse for å vurdere hundens reflekser, muskelstyrke og koordinasjon. Dette kan gi en indikasjon på hvor i ryggsøylen skaden sitter.
Røntgenbilder kan gi en viss indikasjon på skader og eventuelle forandringer i ryggsøylen, men er ikke diagnostisk for å påvise en diskprolaps. MRI eller CT gir mer detaljerte bilder, og vil være nødvendig for å planlegge en eventuell operasjon.

Comments