top of page

Vanntredemølle

Trening i vann er en effektiv og skånsom treningsform. Oppdriften og flytekraften i vannet gjør at hunden ikke har like hard belastning på ledd og skjelett som den har ved vanlig mosjonering. Leddene vil dermed bli belastet i mindre grad ved vanntrening enn ved vanlig trening. I tillegg må hunden jobbe mot vannets naturlige motstand når den trener. Hunder som har dårlig balanse vil bevege seg bedre på vanntredemølla fordi vannet har en stabiliserende effekt på kroppen. Vannets behagelige temperatur virker smertedempende på ledd og skjelett.

 

Når hunden går på vanntredemølle vil den i de fleste tilfeller i større grad bruke hele sin naturlige bevegelsesradius, også i skadde eller opererte bein. Ved behov kan en person være oppi vanntredemølla sammen med hunden for å stimulere til ønsket bevegelse.

De gjennomsiktige veggene til vanntredemølla gjør at det er enkelt for veterinær og eier å vurdere hundens bevegelsesradius. Ofte dokumenteres dette ved hjelp av filming. På Dyr i Bevegelse har jeg en helt ny velutstyrt Hydro Physio vanntredemølle. Treningen kan fint tilpasses den enkelte hunden ved regulering av vannmengde, hastighet på rullebånd, motstrøm og motbakkeinnstilling.

 

De aller fleste hunder vil kunne tilvennes trening på vanntredemølla uten problem. Noen synes det er veldig gøy, noen få synes det er litt skummelt. En del katter vil faktisk også akseptere å trene på vanntredemølla.

Den første gangen hunden er på vanntredemølla er en ren tilvenningsøkt for å venne hunden til å være i mølla, til vannet og til lyder fra vanntredemølla. Hunden får mye positiv forsterkning i  form av ros og godbiter, ta gjerne med noe hunden din liker ekstra godt :) Noen hunder motiveres også av å ha med seg en flyteleke i mølla.  Denne første tilvenningen til vanntredemølla varer bare noen få minutter. Ved hver treningsøkt videre økes lengde og intensitet ut fra hundens behov og kapasitet.

Trening på vanntredemølle er intenstivt og tungt (bare prøv selv å springe i vann). Ei økt på vanntredemølla vil derfor være mye mer tidseffektiv enn vanlig trening/mosjon. Hunder som er understimulert på grunn av lang tid i ro etter operasjon eller skade vil ofte ha mer å hente fra denne type trening enn bare selve den fysiske aktiviteten; hos en del hunder vil denne typen aktivitet og stimulering dempe stress og uønsket adferd.

Hvis hunden er veldig skitten er det fint om den er vasket før trening. Grus og skitt kan ødelegge maskineriet og senker vannkvaliteten. Pass også på at hunden har gått på do før den skal trene på vanntredemølle.

bottom of page