I samarbeid med Idexx laboratorium tilbyr vi i perioden 12.08 - 04.10
gratis screening for innvollsparasitter hos friske hunder og katter.
Parasitter kan utgjøre en risiko for både kjæledyr og mennesker. Jevnlig testing for innvollsorm er derfor en viktig del av den forebyggende helseomsorgen for våre kjæledyr. Det finnes flere typer innvollsorm, som kan forekomme hos hund og katt. Noen parasitter kan også overføres til mennesker. Katter har i større grad innvollsorm enn hund, da de jakter og gjerne spiser mus og småfugl. Unge individer har ofte mindre motstandskraft enn voksne, og kan bli smittet via morsmelk.
Hvordan smittes kjæledyret med innvollsorm?
Spiser mus og fugler
Spiser rått kjøtt
Kontakt med infisert jord/gress
Gjennom morsmelk fra smittet tispe/kattemor
Hvorfor anbefaler vi å teste?
Ikke alle parasitter gir symptomer. For å sikre en god helse og forebygge sykdom hos våre kjæledyr, bør testing for innvollsparasitter gjøres som en del av den årlige helsesjekken. Noen parasitter kan ses med det blotte øye, mens andre må påvises med en avføringsprøve.
Frem til nå har vi ikke hatt et stort problem med parasitter i Norge, sammenlignet med flere andre land. På grunn av klimaendringer, samt hyppigere reiser over landegrensene med kjæledyrene våre ser vi at antall smittede øker. Idexx ønsker derfor å gjøre en kartlegging i flere områder, og tilbyr nå en gratis screening til friske hunder og katter.
Hvordan fungerer det?
Dersom du ønsker å teste ditt dyr, leverer du en fersk avføringsprøve på klinikken, pakket i en hundepose eller i et prøveglass (2-5 gram er nok). Prøveglass kan hentes gratis hos oss.
Alle vil få svar på mail, uansett om resultatet er postitivt eller negativt. Prøvene sendes til eksternt laboratorium ca hver 14.dag, derfor kan det gå opp mot 2 uker før du får svar.
Idexx benytter en ny og moderne screening metode, hvor man ser etter anti-gen proteiner istedenfor egg. Derfor kan man oppdage innvollsorm på et mye tidligere tidspunkt, og med 5x mer nøyaktighet.
Hva tester vi for?
Spolorm: Vanlig hos hund og katt. Gir gjerne ingen symptomer. Spolorm kan vokse opp til 15 cm lange og lever i tarmene. Smittes via mellomverter som f.eks. gnagere og fugler, eller fra miljøet (kontaminert vann, jord). De kan også overføres fra mor til valper/kattunge gjennom morkaken (hos hund) eller morsmelk.
Bendelorm: Vanlig hos hund og katt. Bendelormer smitter via mellomverter som insekter/lopper eller gnagere, og kan bli opptil 70 cm lange. Kan sees som små riskorn i avføringen.
Hakeorm: Ikke vanlig i Norge. Smitter gjennom å innta byttedyr eller avføring. Kan også smitte gjennom hud, og gi hudbetennelse på poter og mellom tær. Blir 1-2 cm lang, og suger blod fra tarmens slimhinner.
Piskeorm: Forholdsvis sjelden i Norge, og mest vanlig på hund. Smitter gjennom kontaminert jord/miljø.
Comments